Quantcast
Channel: Educaţie – Totul Despre Mame
Viewing all articles
Browse latest Browse all 296

Despre şcoală şi schimbare cu Oana Moraru la Serile TDM

$
0
0

La Librăria Humanitas s-a discutat despre schimbare și despre sistemul de învățământ cu Oana Moraru

La ediţia din august a Serilor TOTUL DESPRE MAME a fost invitată Oana Moraru, consultant educaţional cu aproape două decenii de experienţă în sistemul de învăţământ, unul dintre pionierii învăţământului privat din România, fondatoarea și managerul Şcolii Helikon din Călăraşi.

Întâlnirea cu Oana Moraru i-a făcut pe părinți şi pe cele câteva cadre didactice prezente la evenimentul găzduit de Librăria Humanitas de la Cişmigiu să simtă că e vremea schimbării.

Evenimentul a început în forţă, cu invitata serii vorbind direct despre una dintre cele mai importante preocupări ale părinţilor, şi anume şcoala şi problemele pe care le pune sistemul de învățământ. Cum acest subiect stârneşte ample dezbateri, controverse şi dispute, Oana Moraru le-a spus clar celor din sală că lucrurile se pot schimba în învăţământ, dar cu ajutorul părinţilor, şi că este timpul că aceştia să preia controlul. A continuat prin a sublinia că este nevoie de eliminarea acelor practici care persistă de generaţii şi care constau în umiliri, catalogări, judecăți de valoare publice făcute de profesori, dar şi că trebuie o regândire a procesului de predare şi a scopului pe care îl au temele,

Oana ne-a dat și o veste foarte bună: intenționează să deschidă o agenție de acompaniament educațional, după un model care există deja în Europa. O astfel de agenție îi poate sfătui și ajuta pe părinți în ceea ce privește educația copiilor, de la alegerea unei școli potrivite până la medierea relației între școală și familie.

Ce pot face părinţii?

Pe lista sfaturilor pentru părinţi s-au aflat acela de a-i învăţa pe copii să nu aibă o atitudine belicoasă şi de a-i cere şcolii/directorului/managerului să asigure siguranţa fizică a copilului şi eficienţa învăţării, dar și de a menține un dialog permanent cu școala, de a căuta și alți părinți pentru a avea o voce mai puternică, de a face sesizări oficiale atunci când există o nereguli, de a căuta mentori printre oamenii din jur care să le ofere copiilor noștri cunoștințe pe care nu le vor dobândi la școală. Accentuând faptul că educaţie nu înseamnă doar învăţare, Oana Moraru a pus punctul pe i şi a enumerat cei doi piloni pe care ar trebui construite şcolile: starea de bine şi echilibrul emoţional al copilului şi standarde academice înalte, care, bifate, duc la succes.

Pași către o educație de succes

Spre finalul acestei seri extraordinare, Oana Moraru a prezentat punctual ce face un profesor bun: îşi cunoaşte bine conţinuturile – materia, nu manualul; explică bine, clar şi măsoară des; ştie unde se află orice copil, le arată cum arată succesul; menţine starea de bine în clasă, fără anxietăţi; are o filozofie educaţională, foloseşte strategii metacognitive; are o relaţie adevărată cu familia copilului şi colaborează cu ceilalţi profesori.

De asemenea, ea a accentuat şi ce face un părinte bun: îşi învaţă copilul ce e curajul; încurajează şi laudă efortul, nu reuşita; îşi învaţă copilul să îi fie de ajutor; ascultă; iubeşte adevărul, nu răspunsul corect; stabileşte reguli stricte pentru teme; citeşte; educă răbdarea; comunică, vine cu resurse la şcoală; stabileşte o viziune pentru viitor/ţinte pentru copil şi familie.

Oana Moraru ne-a mai spus că de la şcoală trebuie să cerem un mediu propice pentru starea de bine şi echilibrul emoţional al copiilor, standarde academice înalte, un manager angajat să servească interesul familiei şi al copilului, iar de la profesor să cerem cunoaşterea disciplinei, explicaţii limpezi şi relevante, măsurare şi feedback permanent, comunicare cu ceilalţi profesori si comunicare cu familia. Iar aceasta din urma nu face exceptie de la plierea pe niste reguli, asa ca de la ea este nevoie de autocontrol, hărnicie, perseverenţă, respect pentru şcoală, curaj, autonomie, comportament moral şi echilibrul emoţional.

Atelierul de desen şi colorat pentru copii a fost coordonat de aceeaşi echipă minunată ca şi la ediţia precedentă a Serilor TOTUL DESPRE MAME, alcătuită din Ioana Grozea de la ZenBebe şi de Nicoleta Botan de la Funny Land. Acestea au reuşit să îi captiveze pe copii cu lumea năstruşnică şi mereu surprinzătoare a culorilor şi să le descopere celor mici latura creativă care se află în interiorul lor.

Evenimentul a fost susţinut de BIC Kids, care, prin produsele variate şi adresate unor grupe extinse de vârstă, prin panoul mobil destinat fotografiilor şi prin mascota unică cu o costumaţie inconfundabilă, a reuşit să transforme evenimentul într-o distracţie garantată pentru întreaga familie.

Foto: Alexandra Dincă- Fotografii de familie

oana-moraru-totul-despre-mame
oana-moraru-totul-despre-mame
oana-moraru-totul-despre-mame
oana-moraru-totul-despre-mame
oana-moraru-totul-despre-mame
oana-moraru-totul-despre-mame

The post Despre şcoală şi schimbare cu Oana Moraru la Serile TDM appeared first on Totul Despre Mame.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 296

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48